Am citit un sondaj recent, din care reiese faptul ca printre romani a crescut considerabil increderea in justitie. Este just ca, in sfarsit,  sa-i vedem condamnati pe marii rechini, pe cei care au subminat cu regularitate economia nationala in ultimul sfert de secol, saracind populatia si limitandu-i acesteia considerabil optiunile pentru un trai decent. Cu toate acestea, nu putem spune ca este vorba despre justitie in Romania. Cei care au avut recent o actiune in instanta stiu mai bine asta.

Faptul ca sunt condamnati rechinii cei mari, inchisi pentru o perioada de timp, de regula prea mica in opinia mea, confiscandu-li-se un mic procent din averile facute prin activitati infractionale dovedite, inseamna doar ca cineva la nivel inalt a dat o comanda in acest sens. Care este tinta acestor actiuni? Putem specula acum sau, sa asteptam sa o vedem in viitorul nu prea indepartat, in actiuni intreprinse. Cat timp infractorii vor ajunge in fata procurorilor DNA doar atunci cand ies de sub tutela unei autoritati, nu putem afirma ca  justitia functioneaza. Este un soi de santaj. Cazuri ca cel al Elenei Udrea sau al lui Marian Vanghelie, confirma aceasta ipoteza. Desi faptele acestora sau petrecut cu pana la 8 ani in urma, procurorii DNA au fost “activati” abia atunci cand ingerul protector si-a ridicat mantaua sa protectoare de deasupra lor.

Suntem deja familiarizati cu sintagma “dosarului fabricat politic”, am auzit-o si in cazul domnului Vaghelie. Recunosc ca mi-a luat destul de mult timp s-o inteleg. Membrii partidelor politice, parlamentarii, membrii guvernului, primarii, sefii consiliilor generale si locale, beneficiaza de clementa din partea justitiei fata de comiterea de  infractiuni. Practic, acestia beneficiaza de o imunitate perfecta, in sensul ca sunt DE NEATINS. Momentul in care devin indezirabili sistemului, este si primul moment in care  i se da botnita jos cainelui numit DNA. De aici rezulta concluzia ca este numai normal ca proaspatul anchetat sa acuze un dosar politic, deoarece politicul este cel care a dat botnita jos. Faptul ca partidul, parlamentul, sau chiar presedintele tarii pot proteja un infractor de justitie, reprezinta o dovada ca justitia nu este libera.

Just inseamna egalitate deplina in fata legii, indiferent de orice alte particularitati sau conditii de circumstantiere.

Mai interesante mi se par mai noile apelari publice pe care le fac anchetatii catre diverse personaje, mentionate direct sau nu, in spatiul public. Elena Udrea isi atingea nasul ostentativ in fata camerelor de filmat, iar ieri, dupa ce a dat declaratii la DNA, deputata Oana Mizil, care este si iubita primarului Vanghelie, retinut ieri de catre procurori, i-a transmis un mesaj lui Victor Ponta, ce lasa loc multor interpretari. “Victore, Victore! Nimic mai mult nu spun, stie el la ce ma refer”.

Sunt doua amanunte pe care doresc sa le evidentiez. In primul rand, aceasta insinueaza ca Victor Ponta este cel care a fost promotorul “necazurilor” care se abat acum asupra cuplului pe care-l formeaza cu domnul Vanghelie. Intrucat este evident ca domnul Ponta, aflat si el foarte aproape de vizorul DNA, nu detine butoanele, afirmatia pare a fi un repros pentru excluderea din partid a domnului Vanghelie. Chiar daca doamna Mizil a spus-o ca pe un regret, mesajul de amenitare este direct si evident. Semn ca in cloaca politica, fiecare stie mizeriile celuilat, avandu-se reciproc la mana si santajandu-se atunci cand apele incep sa se miste.

Concluzionand, nu cred ca justitia, in totul ei, a facut vreun progres in Romania. Asistam la fapte de justitie intarziata, incompleta, declansata de un factor independent de sistem, superior acestuia. Oricat de inexplicabile ni se par acum aceste rafuieli, cu victime din toate formatiunile politice, sunt sigur ca in viitorul apropiat vom vedea in masuri luate si care a fost tinta reala.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s