Inainte de a incepe sa scriu aceste randuri m-am gandit la situatia extrem de delicata in care se afla orice mama in dreptul careia a fost dispusa o pedepasa privativa de libertate. Aceste situatii trebuiesc tratate cu maxima seriozitate si nu pot fi subiect de gluma. Cu toate acestea, doamna Ridzi nu este nici prima si nici nu va fi ultima mama incarcerata. Sunt nenumarate alte cazuri dramatice, unele dintre ele cu sfarsit tragic colateral.

Deci nu voi opina referitor la oportunitatea unei gratieri in dreptul doamnei Ridzi.

Nu cunosc situatia medicala sau familiala a respectivei doamne si nici nu vreau sa ma pronunt daca se califica sau nu pentru a fi gratiata. Medicii, sociologii, pot emite o opinie in acest sens, o comisie calificata verifica indeplinirea conditiilor necesare, iar apoi Presedintele Romaniei decide.

Scopul meu este de a analiza daca este moral, sau chiar religios, sa lucrezi opinia publica la corzile ei sensibile atunci cand ai o influenta si, mai important, niste obligatii sau potentiale beneficii. Cu atat mai mare este impactul atunci cand intreaga actiune se desfasoara intr-o biserica. Loc in care omul vine cu o anumita sensibilitate sufleteasca, avand prezent in minte si in suflet conceptul conform caruia, daca vrei sa-ti fie iertate greselile, trebuie ca tu sa le ierti la randul tau.

Astfel, in Municipiul Petrosani, unde este primar nimeni altul decat sotul doamnei Ridzi, Biserica Ortodoxa s-a implicat energic in ultima perioada intr-o campanie de strangere de semnaturi pentru eliberarea acesteia din inchisoare. Desi listele de semnaturi se afla in locul unde se vand lumanari, deci in biserici, iar anuntul pentru inscrierea enoriasilor pe acestea este facut de catre preoti, reprezentantii Episcopiei sustin ca nu este o actiune a bisericii. Ma intreb, ce ar fi trebuit sa faca mai mult pentru a fi o actiune a bisericii?

Cateva zile in urma, aflat la gandul.live, un preot foarte versat, caruia din nefericire nu i-am retinut numele, punea cazurile de mare coruptie ce tin capul de afis al presei in ultima jumatate de an pe seama lipsei de educatie religioasa. Intrebat de realizatoarea emisiunii, doamna Diana Marcu, ce parere are despre posibilitatea inlocuirii orei de religie cu cea de educatie civica, a motivat ceva de genul: cei care sunt astazi arestati/condamnati pentru coruptie au fost oameni foarte civici, insa le-a lipsit educatia religioasa.
Acum, biserica face front comun cu un subiect de drept penal, condamnat definitiv tocmai pentru fapte de coruptie, militand pentru gratierea acestuia.
Este prezentata o imagine dramatica, a unei persoane de sex feminin, mama, avand o stare de sanatate precara, dar si doi copii, “care i-au mostenit boala”, in intretinere. Este un mod jenant de a manipula sentimentele oamenilor.

Va invit sa comparati cazul doamnei Ridzi cu cel de gratiere, tardiva din punctul meu de vedere, prezentat in randurile urmatoare. Sursa, cotidianul online Adevarul, editia din 03.06.2014.

“Preşedintele Traian Băsescu a graţiat-o marţi pe Angela Lican, mamă a cinci copii.Femeia a fost mamă a şase copii însă cel mai mic, a murit când avea cinci luni, imediat după ce mama sa a fost încarcerată.„Decizia domnului preşedinte Traian Băsescu are la bază motive umanitare. Niciunul din copii nu merge la şcoală, iar familia are o situaţie materială precară, singurele venituri fiind alocaţiile copiilor şi ajutorul social. În prezent, doamna Angela Lican se află în executarea pedepsei, fiind încarcerată la Penitenciarul de Femei „Târgşor” (Târgşorul Nou, judeţul Prahova)“, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.”

Angela Lican a executat 6 luni de inchisoare dintr-o pedeapsa de 3 ani, stabilita dupa ce a fost gasita vinovata pentru furt calificat.  In acest timp, unul dintre cei sase copii, in varsta de doar 5 luni, i-a murit.
Se ridica cateva intrebari in acest caz.

A facut Biserica Ortodoxa Romana, la vremea respectiva, o campanie de strangere  de semnaturi pentru gratierea Angelei Lican? Daca nu, ce anume i-a determinat pe preoti sa reactioneze in cazul doamnei Ridzi si-n alte cazuri nu? Sa fie oare mila, sau interesul, in conditiile in care sotul acesteia este primar in orasul in care-si au parohiile?

Daca stau si ma gandesc bine, ca tot suntem in procent de 90% de acord cu studierea religiei in scoli, aceasta antiteza ar fi o lectie potrivita pentru manualele de religie. Nu ar iesi deloc din tiparul actualei programe scolare in materie. Astfel, daca provii  dintr-o familie saraca, eventual de romi si furi de la unul dintre semenii tai, Dumnezeu te pedepseste, nu doar aruncandu-te intr-o temnita, dar ti-l si omoara pe cel mic dintre copii. Insa daca, avand calitatea de om de vaza in stat, ii deposedezi haiduceste pe cei multi ,care in general sunt si saraci, in folosul unui grup restrans si prosper, Dumnezeu te priveste cu compasiune. Daca mai esti si sotie de primar, atunci chiar iti pune si o vorba buna la presedintele tarii, pentru ca acesta sa te exonereze de vina.

http://www.gandul.info/stiri/campanie-de-strangere-de-semnaturi-in-biserici-pentru-eliberarea-monicai-iacob-ridzi-in-orasul-in-care-este-primar-sotul-ei-13967449

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s