Sună clopoţelul. Urmează ora de religie. Elevii care nu doresc să participe sunt invitaţi să părăsească sala de clasă

Imaginaţi-vă că în şcoala în care învaţă copilul dumneavoastră s-ar auzi într-un megafon anunţul de mai sus. Auzind un astfel de anunţ, o persoană care a fost supusă cel puţin o dată în viaţă vreunui soi de discriminare va avea cel puţin o tresărire.

Chiar dacă nu se aude în megafoane acest mesaj, aceasta este situaţia în învăţământul preuniversitar obligatoriu la momentul de faţă şi nu văd nici în viitorul apropiat să existe şanse de schimbare. Eu, Biserica Ortodoxă, deţin supremaţia, tot eu fac regulile jocului. Voi? Nu contaţi. Nu vă convine? Puteţi părăsi sala de clasă. Este dreptul pe care, în bunătatea mea absolută, vi-l recunosc.

Voi face câteva precizări încă de la început, pe care le consider foarte importante.

Scopul acestui articol nu este de a-i insulta sau instiga în vreun fel pe creştinii ortodocşi. Reprezintă doar o formă de protest legitim, faţă de încălcarea unui drept fundamental.

Opinia exprimată nu reprezintă punctul de vedere oficial al vreunei biserici, este formulat pe baza convingerilor personale, motiv pentru care nu voi menţiona apartenenţa mea religioasă, considerând-o oricum irelevantă în acest context.  Întrucât observ că liderii autorizaţi ai tuturor celorlalte confesiuni religioase nu exprimă public un punct de vedere în această perioada, îmi voi asuma eu, un laic de rând, această sarcină.

Precizez că manifest acelaşi respect faţă de cei care cred diferit, ca şi pentru cei care cred la fel ca mine, indiferent de religie sau cultură. Îi respect în egală măsură pe credincioşii oricărei religii, dar şi pe cei care au ales să nu creadă în existenţa unei autorităţi care ne-a creat pe noi şi întreg mediul care ne înconjoară. Dumnezeu ne-a dat nouă oamenilor, inclusiv dreptul de a nu crede în existenţa Lui. Cu ce autoritate am putea pretinde noi de la un semen de-al nostru să creadă ce vrem noi?

Cu toate acestea, nu manifest nicio formă de respect faţă de cei care fac băşcălie sau care batjocoresc credinţa altora doar pentru că ei cred altfel sau pentru că nu cred nimic. Nu manifest nicio formă de respect nici faţă de extremişti, sau faţă de cei care şi-au creat impresia ca au fost învestiţi de către Dumnezeul în care cred, cu autoritatea de a-i judeca, pedepsi, sau converti pe semenii lor.  Sunt deja sute de ani de când se manifestă credinţa că poţi târî pe cineva în viaţa de pe urmă împotriva voinţei lui, şi asta se întamplă inclusiv în lumea creştină. Am convingerea că, în măsura în care acest mod de gândire va fi însuşit de cât mai mulţi oameni, vom face un mare pas spre o lume în care toleranţa faţă de opinia diferită va creşte.

Precizez şi faptul că, deşi nu sunt de religie ortodoxă, amândoi copiii mei participă la orele de religie. Am acceptat asta pentru copiii mei, pentru ca aceştia să nu fie marginalizaţi printre colegii lor. O fac si pentru că cred într-o generaţie următoare mai tolerantă faţă de cei care cred altfel. Toate acestea nu mă împiedică totuşi să fac toate demersurile posibile pentru ca acest abuz să înceteze.

Nu este vorba despre un conflict între ateism şi creştinism. Nu este vorba nici despre a-l scoate sau nu pe Dumnezeu din şcoli. Conform credinţei creştine, Dumnezeu este pretutindeni şi nici un om nu-l poate îndepărta din nici un loc, cu o singură excepţie. Propria-i inimă.

Este despre a-ţi însuşi ceva ce nu ţi se cuvine, despre încălcarea drepturilor fundamentale ale celor care nu aparţin de religia ortodoxă.

Deşi este denumită generic “oră de religie”, aceasta este în fapt oră de religie ortodoxă. Simplul fapt că Biserica Ortodoxă Română a acceptat predarea, fără diferenţă, a religiei proprii în şcoli, reprezintă o formă de abuz. O conducere cu coloană vertebrală a acestei biserici ar fi refuzat acest privilegiu, care nu-şi are justificarea decât din punct de vedere numeric, procentual. Practic, BOR s-a comportat precum o echipă sportivă care şi-a însuşit o victorie dispusă de arbitru fără o prealabilă disputare.

Redau acum un mic fragment din predica ţinută de către Preafericitul Daniel în cadrul Sfintei  Liturghii oficiată la Catedrala Patriarhală  duminica ce tocmai a trecut. “Înscrierea pentru ora de Religie este un act de credinţă, de mărturisire publică a credinţei, a iubirii noastre faţă de Hristos şi a dorinţei noastre de a creşte spiritual. Biserica a botezat copiii pe care părinţii i-au născut şi i-au adus să fie botezaţi. Dacă Biserica a botezat copiii înseamnă că are şi datoria de a-i creşte în credinţă“.

Biserica are rolul, dar nu şi datoria de a-i creşte în credinţă pe copii şi poate face asta în măsura în care părinţii acestora optează explicit în acest sens. Cum? Aduncându-i de bună voie la biserică. Şcoala are rolul de a-i pregăti pe copii pentru această lume. Este rolul familiei şi al bisericii să-i pregătească pentru lumea cealaltă. Îi recomand Preafericitului Daniel să-i invite pe enoriaşi sa vină în fiecare Duminică la biserică însoţiţi de copiii lor. Astfel se poate asigura instruirea potrivită a acestora într-un mod în care ceilalţi nu vor fi afectaţi.

Voi face si o scurtă diferenţiere şi asupra formelor de învăţământ în funcţie de obligativitatea lor. Învăţământul obligatoriu îi vizează pe toţi copiii, fără diferenţă. În cazul celui opţional, sistemul educaţional trebuie sa ofere alternative din aceeaşi categorie, alegerea uneia dintre opţiuni fiind obligatorie pentru fiecare dintre elevi. Iar cel facultativ poate avea loc doar  prin exprimarea expresă a solicitării elevului sau a părintelui şi, datorita caracterului facultativ, aceste materii pot avea loc exclusiv în afara programului.

Am auzit şi opinii conform cărora cei care nu sunt de religie ortodoxă ar putea participa in acest timp la clase de desen, muzică, sau sport. De ce ar studia desen, muzică, sau sport în timpul orei de religie un elev care aparţine la rândul lui unei religii?

Nu am auzit în aceste zile nici o reacţie publică a vreunei alte confesiuni religioase faţă de acest subiec, semn că nu au obiecţii faţă de aceasta formă de discriminare evidentă.

Prevăd că în acest context, învăţământul va fi, în timp, divizat. Cel de stat va deveni uşor, uşor, o opţiune, exclusiv, a aparţinătorilor cultului majoritar.

Celelalte confesiuni, cele care nu au deja unul, işi vor face propriul sistem de învăţământ privat cu plată.

Toată lumea va fi mulţumită în acest fel, singura care va pierde fiind însăşi toleranţa religioasă.

Nu vreau sa fiu înţeles greşit.

S-a spus că cei care se opun predării religiei în şcoli susţin, cel puţin în mod indirect, ateismul.

Nu mă opun oricărei forme de prezenţă a religiei în şcoli. Dacă vrem cu adevărat să venim în sprijinul copiilor, trebuie să le prezentăm toate opţiunile. Să le vorbim despre toate formele de credinţa, despre particularităţile fiecăreia. Despre istoria acestora şi, de ce nu, despre deosebiri. Abia atunci vom putea spune că i-am informat corect, obiectiv. Pe baza acestor informaţii ei vor putea alege să creadă în cunoştinţă de cauză. Despre asta este şcoala, nu?

Acceptând să ne creştem copiii, de religie diferită, în medii diferite, ne facem iluzii că, atunci când aceştia vor fi mari, se vor tolera reciproc? Mare iluzie.

Deci, în contrapartidă, mult inferioară, cu Biserica Ortodoxă Română, vă recomand ca, indiferent de religia de care aparţineţi, să vă opuneţi predării în învăţământul de stat obligatoriu a religiei ortodoxe.

Dacă nu pentru a încuraja toleranţa religioasă printre copiii noştri, luaţi această măsură măcar ca o formă de fair-play faţă de ceilalţi.

Cristian Enache (35 de ani) lucrează în IT şi este unul dintre cei cinci challengeri ai campaniei Vreau Preşedinte

http://www.gandul.info/gandul-meu/gandul-meu-desi-nu-sunt-de-religie-ortodoxa-amandoi-copiii-mei-participa-la-orele-de-religie-am-acceptat-asta-pentru-ca-ei-sa-nu-fie-marginalizati-printre-colegii-lor-13936514

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s