Urmeaza ora de religie. Elevii care nu doresc sa participe sunt invitati sa paraseasca sala de curs.


BOR a inceput in forta, o campanie de promovare a orei de religie in scolile de stat.

“Înscrierea pentru ora de Religie este un act de credinţă, de mărturisire publică a credinţei, a iubirii noastre faţă de Hristos şi a dorinţei noastre de a creşte spiritual. Biserica a botezat copiii pe care părinţii i-au născut şi i-au adus să fie botezaţi. Dacă Biserica a botezat copiii înseamnă că are şi datoria de a-i creşte în credinţă”, a spus Preafericitul Daniel, duminică, în cuvântul de învăţătură rostit la Sf Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală
Va invit sa urmariti clipurile “promotionale” .

Nu ma surprinde faptul ca in aceste clipuri, isi arata aderenta fata de religie diverse personaje publice, fiecare dintre acestea vizand o alta categorie sociala. Nu conteaza in mod neaparat mesajul, conteaza afinitatea ta cu cel care ti-l transmite.
Peste tot in media, unde se vorbeste despre religie si despre ora de religie, se face de parca ar exista doar cea ortodoxa, ignorandu-le pe toate celelalte.

Insusi simplu fapt ca prin omisiune, BOR nesocoteste practic existenta celorlalte confesiuni religioase, reprezinta un abuz si o forma de manifestare a lipsei de toleranta religioasa. Un preot ortodox in sutana este prezent in orice emisiune in care este dezbatut acest subiect, alaturi de diversi oameni de cultura. Nu am vazut nici un reprezentant al unei alte confesiuni.
Eu detin suprematia, eu fac regulile jocului. Voi? Nu contati. Nu va convine? Puteti parasi sala de clasa. Este dreptul ce, in bunatatea mea absoluta, vi-l recunosc.
Subliniez, ora de religie in scolile de stat romanesti este de fapt ORA DE RELIGIE ORTODOXA si nu o ora de religie propriu-zisa.

Nu am auzit in aceste zile nici o reactie a vreunei alte confesiuni religioase, semn ca nu au obiectii fata de aceasta forma de discriminare evidenta.

Prevad ca in acest context invatamantul va fi divizat in timp. Cel de stat va deveni usor, usor, o optiune, exclusiv, a apartinatorilor cultului majoritar.
Celelalte confesiuni, cele care nu au deja unul, isi vor face propriul sistem de invatamant privat CU PLATA.
Toata lumea va fi multumita in acest fel, singura care va pierde fiind chiar toleranta religioasa.

Nu vreau sa fiu inteles gresit
S-a spus ca cei care se opun predarii religiei in scoli sustin ateismul. Nu sunt ateu si nici nu sustin ateismul, totusi trebuie sa le recunoastem si respectam dreptul de a crede altfel.
Nu ma opun oricarei forme de predare a religiei in scoli. Daca vrem cu adevarat sa venim in sprijinul copiilor, trebuie sa le prezentam toate optiunile. Abia atunci putem spune ca i-am informat corect, obiectiv. Despre asta este scoala, nu?

Suntem de acord sa ne crestem copiii, de religie diferita,in medii diferite, sperand ca, atunci cand acestia vor fi mari, se vor tolera reciproc.

In contrapartida, mult inferioara, cu Biserica Ortodoxa Romana, va recomand ca, indiferent de religia de care apartineti, sa va opuneti predarii in invatamantul de stat a religiei ortodoxe.
Daca nu pentru a incuraja toleranta religioasa printre copiii nostri, luati-o macar ca pe o forma de fair-play fata de ceilalti.

Sursa: http://adevarul.ro/locale/constanta/video-Sefii-bor-cooptat-vedete-intr-o-campanie-viral-internet-sa-i-convinga-parinti-sa-si-inscrie-copiii-orele-religie-1_54f31371448e03c0fd1b7ab0/index.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s