VREI O ROMANIE SCHIMBATA IN BINE? TE INVIT LA SPIRIT CIVIC!

DESI AM FACUT, IN PREZENTAREA MEA, O PARALELA LA UN ASPECT COMUN DIN TRAFICUL RUTIER, TE INVIT SA IEI ATITUDINE IN TOATE DOMENIILE VIETII.

Fiecare din noi, soferii, se confrunta frecvent cu situatii similare celei din imagine.

Mai exact, dupa ce ai asteptat minute bune in coloana, in momentul in care ai ajuns la rand sa efectuezi manevra conform semnelor/marcajului benzii pe care te afli, esti asaltat de diversi soferi aflati pe banda vecina care incearca sa se incadreze in fata ta.

CE FACI IN ACEASTA SITUATIE?

Tineti cont, nu ma refer la situatiile stanjenitoare, in care sunt pusi soferii straini de configuratia soselei in zona.

Ma refer strict la cei care parcurg acelasi drum, zi de zi, si care refuza cu stoicism sa se alinieze conditiilor de trafic si simtului comun, la cei care isi zic, in sinea lor, “trebuie sa gasesc si astazi cativa fraieri care sa-mi permita sa ajung in fata”. Pe drumul pe care-l fac zilnic, ma lovesc de 3-4 astfel de situatii si trebuie sa marturisesc ca le gasesc extrem de tensionante. Deseori ajung destul de nervos la locul de munca sau acasa.

Intrucat nu cred ca sunt sanse mari ca mesajul meu sa-i schimbe pe cei care au obiceiul de a “se baga in fata”, ma adresez celor care au obiceiul sa ii lase s-o faca. Nu vreau sa fiu inteles gresit. Imi face o deosebita placere sa-mi ajut semenii. Imi place sa fac fapte bune, insa desi poate parea paradoxal, nu orice fapta buna are si o finalitate buna.

Aparent ii faci un bine celui pe care, subliniez, il lasi inaintea ta.

Care sunt considerentele pe care le iei in seama cand il/ii lasi, nu o data, de fiecare data, pe cel/cei care vor sa ti se pozitioneze inainte?

Te-ai gandit vreodata ca, tocmai faptul ca sunt suficient de multi in fata care procedeaza asemeni tie, reprezinta motivul pentru care ai asteptat atat de mult in coloana? Este un gest de buna voie? Il consideri un gest crestinesc? Daca intentia ce sta in spatele gestului tau isi are izvorul intr-o fapta buna/crestineasca, atunci mergi pana la capat. Lasa-l in locul tau si nu inaintea ta. Intelegi diferenta? Este dreptul tau sa dispui de locul/pozitia ta asa cum doresti, insa nu crezi ca este un abuz de drept sa cesionezi si dreptul celor din spatele tau?

De fiecare data cand lasi pe cineva inaintea ta, nu doar ca tu si cei din urma ta stationeaza in plus, dar il si propulsezi pe altul care nu are nici un merit pe o pozitie favorabila lui.

Asta se intampla in toate domeniile vietii. Spre exemplu, nesolicitand bonul fiscal in urma platii unui produs/serviciu, fapt care este un drept al tau dar si o obligatie morala fata de tine si ceilalti semeni ai tai, produci doua efecte cu consecinte negative. Astfel, il “ajuti” pe patronul localului sa bage in buzunar niste bani pe care altfel ar fi trebuit sa-I dea statului si in acelasi timp, contribui pasiv la cresterea taxelor si impozitelor pe care le platesti tu si semenii tai.

Deci, el are mai multi bani in cont, iar tu vei avea taxe si impozite mai mari. Drept consecinta vei ajunge, probabil, la un moment dat sa te uiti pe geam, din interiorul unui mijloc de transport in comun, la cei care conduc cate un X6, un Q7 (foarte probabil cu geamuri negre si de un alb sidefat la care daca te uiti insistent te ustura ochii) si sa te intrebi: ce au facut ei si eu nu? De ce ei au si eu nu? Crezi ca cei care au facut averi imense sunt oameni de valoare?

Nu te minti singur, crezand ca cei care au ajuns sus, au facut-o pentru ca sunt mai inzestrati decat tine. Pentru ca realitatea din societate este suficienta dovada sa te contrazica. Scara valorica a societatii in care traim este ca o piramida intoarsa invers. Cei care duc o viata fara griji nu sunt profesori sau medici emeriti. Sunt cei care au facut religie din “a se baga in fata”, zi de zi, in toate domeniile vietii, avand convingerea ca vor gasi de fiecare data pe cineva care sa le cesioneze dreptul lor, si, de cele mai multe ori, si dreptul celorlalti.

DACA AI AVUT RABDAREA SA CITESTI PANA LA CAPAT, DACA GASESTI ACEST DEMERS DE INTERES, DACA CREZI CA SCHIMBANDU-NE NOI IN ATITUDINE, II PUTEM ALINIA SI PE EI, LIPSINDU-I DE “FRAIERUL DE SERVICIU”, DA-I SHARE, OFERIND ASTFEL SI ALTORA POSIBILITATEA DE A-L LECTURA!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s