17.11.2014

Cu siguranta cel mai important fapt, in aceasta dimineata, este ca impreuna am reusit sa blocam partidul unic de la a-si intinde iar tentaculele peste intreaga Romanie, si asa subrezita si saracita. Sunt semnale chiar, ca Victor Ponta va fi fortat sa plece din guvern, ca urmare a modului defectuos in care, cu premeditare si rea intentie, a organizat alegerile in diaspora Va fi fortat, nu de catre colegii din partid care se agata in acest moment de executiv ca de ultima lor speranta de a ramane totusi la putere, ci de masele de protestatari care i-o cer in strada. Sa nu uitam ca Liviu Dragnea a declarat ca, “ daca Victor va fi infrant, eu voi asuma cu el, sa nu credeti ca-i voi lua locul”. Personal astept sa-l vad pe domnul Dragnea retragandu-se. Si nu doar pe domnia sa. Pe toti cei care se opun de 25 de ani reformarii acestui partid social, partid care reprezinta o mare parte dintre romani.

Totusi, nu aceasta latura a victoriei doresc s-o evidentiez. Sunt multe altele de care ne-am fi bucurat astazi chiar daca rezultatele ar fi fost invers. Toti factorii care in ultimele luni s-au implicat activ pentru a sanctiona modul neloial, murdar si abuziv prin care s-a incercat de catre PSD inscaunarea la Cotroceni a lui Victor Ponta, au reusit prin efortul lor sa trezeasca natiunea.

Victor Ponta s-a autointitulat, cu nerusinarea-i caracteristica, Presedintele care uneste. Spun cu nerusinare pentru ca este parte a clasei politice care timp de 25 de ani ne-a dezbinat, formand in interesul ciolanului toate combinatiile posibile de aliante politice. Si-au varsat veninul lor in societatea noastra. Au introdus conflictul pe baza optiunilor politice chiar si in sanul familiei. Da domnule Ponta, ne-ati unit astazi. Ne-ati unit sa ne separam de dumneavoastra si de cei ce va sustin, inca.

Cu doua saptamani in urma existau doua romanii. Una a celor plecati peste hotare pentru un trai mai bun, trai pe care nici un guvern nu si-a dorit sa-l creeze pentru cetatenii acestei tari. Cealalta Romanie, apartinea celor care au ramas acasa pentru a duce greul, impovarati de taxe, impozite, accize, coruptie, evaziunea unor conationali. Doar taxele pentru existenta, pe aerul respirat si pe pasii parcursi pe jos au mai ramas sa ne fie impuse. Aceste doua romanii existau parca independente una de cealalta, ignorandu-se reciproc. Marele merit al lui Victor Ponta, pe care nu l-a putut anticipa si pe care niciodata nu si l-ar fi dorit, este ca a coalizat aceste doua romanii, intr-un val de furie si de ura impotriva domniei sale. A mizat pe lipsa de spirit civic pe care au sadit-o de cu mult timp in urma in societate, a mizat pe dezbinarea pe care o promoveaza zi de zi in randul societatii televiziunile de partid.

O victorie importanta este ca am realizat cu totii ca suntem frati indiferent de locul in care ne aflam.

Si am curajul s-o spun ca astazi, suntem mai mandri ca suntem romani. Iata cum doua dintre sloganurile bombastice ale domnului Ponta s-au intors impotriva domniei sale ca un bumerang. Mandru ca sunt roman si unitatea. A sperat ca prin apasarea unor butoane sensibile va castiga, insa a deschis o cutie a Pandorei si tot raul s-a intors impotriva-i.

O alta latura a victoriei este mesajul categoric pe care societatea civila romaneasca, in sensul larg al cuvantului, l-a transmis clasei politice dupa ’89. La un sfert de veac de la revolutie somam clasa politica sa isi inceteze acest joc murdar. Sa inlocuiasca o data pentru totdeauna interesul de grup cu interesul national. Aud des ca politica este arta compromisului. Corect. Insa acest compromis trebuie sa aiba drept scop interesul national si nicidecum nu se poate face in mod imoral. Am aratat din nou, ca suntem cea mai puternica forta in stat, asa cum trebuie sa si fim. Daca cineva isi imagina ca va pune justitia cu botul pe labe dupa aceste alegeri, terbuie sa se gandeasca de doua ori.
Domnilor, cei care acum va strangeti in spatele presedintelui Iohannis, duminica noaptea romanii de pretutindeni au strigat impotriva partidului unic “ Luati-va mana de pe tara noastra!”. Va recomand sa mergeti inainte purtand in minte acest gand!

Duminica am votat pentru libertatea de opinie, pentru intarirea dialogului social, pentru restabilirea egalitatii in drepturi, pentru justitie, pentru noi, pentru copiii nostri. Dialogul social reprezinta un alt mare castig. Am dezbatut in mod civilizat, am invatat sa ne argumentam opiniile tinand cont si respectandu-le pe ale celor din jur. Reformam impreuna societatea, facem ceea ce politicul a refuzat si refuza inca sa faca. Va indemn pe toti sa nu ne oprim aici. Sa consideram aceasta victorie un punct de plecare in intarirea societatii civile. Cei care se simt nedreptatiti de rezultatul alegerilor ce tocmai s-au incheiat, trebuie sa gaseasca in noi ceilalti consolare si nu ironie sau dispret. Cu timpul, vor intelege ca alegerea noastra, care ieri am fost mai multi, a fost pentru progresul acestei tari si nu un vot impotriva lor. Doar impreuna si respectandu-ne reciproc vom reusi.

Un mare castig este, si aici ating o noua tema de campanie, modul
exemplar in care au reactionat enoriasii bisericii ortodoxe la propaganda rostita in biserica. Intoleranta religioasa este, din nefericire, propagata in mod constient de catre reprezentantii acestei confesiuni. Totusi, am vazut in foarte multe cazuri in care s-a facut propaganda politica in fata altarului, cum oamenii au reactionat. Si-au sanctionat inclusiv preotul care a tolerat, sau cu buna stiinta a facut, propaganda unuia dintre candidati. Am auzit huiduieli in biserica, semn ca oamenii au inteles mai presus de cler inadecvarea mesajului politic in perimetrul de unde trebuie trasmis numai mesajul lui Dumnezeu.

Ar mai fi un castig notabil daca populatia dependenta de televiziunile de partid ar realiza cat de mult rau le fac acestea. Atunci cand zeci de mii de persoane stateau la cozi interminabile pentru a vota in strainatate, acestea prezentau asa zise sectii goale. Iar cand noi toti vedeam proteste pasnice in capitala, ele isi vedeau echipele de teren agresate de protestatari. Oameni buni, cand vedeti la televizor o imagine atat de deformata fata de realitate, mai puteti judeca limpede? Acesti pseudojurnalisti v-au tradat, v-au mintit. Meseria lor este despre a prezenta faptele asa cum sunt ele, de pe o pozitie neutra. Aveti telecomanda, lasati-i sa piara pe limba lor.

Trebuie sa apreciem si modul pasnic, democratic in care au avut loc protestele de strada atat in tara, cat si in afara ei. Excluzand cazurile izolate, unde presiunea momentului si oboseala acumulata dupa orele de asteptare si-au facut simtita prezenta, protestele s-au desfasurat in mod ireprosabil.

Domnule Ponta, nu fiti trist! Duminica ati fost exponentul clasei politice pus fata in fata cu societatea pe care o dispretuiti indiferent de culoarea politica. Daca va consoleaza, puteti sa impartiti cu acestia veninul pe care de aceasta data am refuzat sa-l asimilam.

Romania a castigat! Noaptea precedenta Victorie a fost la cel mai departat punct fata de Victor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s