05.12.2014

Referitor la subiectul fluturasilor trimisi pensionarilor de catre echipa de campanie a PSD exista doua aspecte foarte importante, in opinia mea, despre care nici nu s-a discutat macar.

Aceste aspecte sunt legate de violarea secretului corespondentei si poate chiar de concurenta neloiala.

Posta Romana este un serviciu suport de corespondenta si curierat. Constitutia Romaniei garanteaza secretul corespondentei. Asta inseamna ca institutia postei trebuie sa se raporteze in mod egal la orice fel de corespondenta, independent de continutul si natura acesteia.

Posta Romana se afla sub contract cu Casa de Pensii in virtutea caruia distribuie catre pensionari, persoane fizice si in acelasi timp clientii celei din urma, talonul de pensie. Faptul ca posta a consimtit sa vanda informatii despre clientii partenerului Casa de Pensii catre o terta entitate, si anume catre PSD, mi se pare mie o grava incalcare a secretului corespondentei. Daca as fi fost pensionar si as fi primit acest fluturas de propaganda politica, as fi actionat in judecata Casa de Pensii, pentru ca aceasta sa se indrepte ulterior impotriva postei. Faptul ca ai dreptul sa detii o informatie nu-ti confera si dreptul de a o utiliza in folosul unui tert. Tineti cont ca aici vorbim despre candidatul Victor Ponta, nu despre seful guvernului Victor Ponta. Daca seful guvernului are, prin natura functiei detinute, dreptul de a detine/obtine informatii despre pensionari, candidatul la presedintie nu detine acest drept. Chiar si asa, seful guvernului obtine aceste informatii pe alte filiere, in nici un caz de la Posta Romana. Si oricum nu are dreptul de a le folosi in scop personal, electoral.

Cat despre concurenta neloiala, va dau un exemplu ipotetic banal. Imaginati-va ca reprezentantul legal al unuia dintre principalii operatori de telefonie mobila apeleaza la serviciile Postei Romane pentru ca acesta sa trimita, atasat facturilor emise de concurenta cate clienti, un fluturas prin care sa-i informeze pe destinatari ca tarifele operatorului lor sunt bine umflate. Ce credeti, ar fi onorat posta aceasta solicitare? Eu zic ca nu. Si chiar daca, prin absurd, ar fi onorat-o, cu siguranta consecintele ar fi fost dintre cele mai grave si raspunderea nu ar fi fost doar civila/contractuala.

Criteriul de selectie reprezinta problema in acest caz. Cade in sarcina expeditorului sa-si nominalizeze destinatarii. In nici un caz posta nu-si poate aroga dreptul de a stabili destinatarii pe baza anumitor criterii de selectie. Daca PSD-ul a venit cu datele de identificare ale pensionarilor este si mai grav.

Ca o concluzie, Posta Romana a comis un abuz. I-a nesocotit pe pensionari violandu-le confidentialitatea corespondentei, a incalcat conditiile contractului cu Casa de Pensii si, nu in ultimul rand, l-a pus pe candidatul Victor Ponta intr-o postura favorabila fata de contracandidatul sau printr-un procedeu neconstitutional.

Gasiti mai jos scopul, misiunea, valorile si principiile Postei Romane, asa cum sunt ele enuntate pe pagina oficiala de internet.

http://www.gandul.info/politica/cat-l-au-costat-pe-ponta-cei-4-milioane-de-fluturasi-anti-iohannis-impartiti-de-posta-romana-cu-talonul-de-pensie-13701926

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s