America, libertate si democratie?


26.11.2014

Cand am auzit aceasta stire la radio ieri dimineata, desi nu a fost mentionata “culoarea” pustiului, am fost aproape convins ca si acest copil era tot afro-american. Ulterior mi s-a confirmat aceasta teama. Evident, indiferent de rasa acestuia, uciderea unui copil reprezinta o tragedie. Insa, in SUA ura rasiala este evidenta. Am convingerea ca un copil alb nu ar fi fost impuscat niciodata, surprins fiind in aceleasi circumstante .

Incercati doar sa va imaginati. Intr-un spatiu de joaca, un copil de 12 ani agita catre trecatori o arma de jucarie. O banala arma de jucarie pe care multi dintre noi le-o cumparam copiilor nostri de la varste mult mai fragede. Se gaseste evident un binevoitor care sa sune la politie si sa anunte acest “incident”. Cu toate ca acesta a facut totusi mentiunea ca arma este cel mai probabil de jucarie, politistii, doi la numar, vin la locul faptei si-si fac datoria. Il impusca mortal pe cel mic. Repet, toate acestea s-au intamplat la un loc de joaca, iar protagonistul a fost un copil de 12 ani ce avea la brau un pistol de jucarie.

Am auzit frecvent tot felul de explicatii, despre cat de multe riscuri isi asuma politistii in SUA, despre lucrurile groaznice care li se intampla acestora, despre faptul ca trebuie sa-si ia si ei masuri de precautie.

Totusi, politistul este persoana antrenata pentru a face fata unor situatii dificile, este intotdeauna inarmat si stie foarte bine sa utilizeze armamentul din dotare. In plus, acesta a ales de bunavoie meseria respectiva. A acceptat si beneficiile ei, dar si riscurile acesteia. Meseria de politist, ca si cea de militar profesionist, nu este dintre acele ocupatii in care te omoara statul pe scaun. Un militar profesionist, cand isi alege aceasta ocupatie, este, sau ar trebui sa fie, constient ca la un moment dat, intr-un conflict armat, este posibil sa devina el insusi victima. Trebuie sa realizeze acest aspect si sa-si asume riscul aferent. Cazul este similar si pentru un politist.

Da, chiar si un civil ar putea fi expus candva unei situatii similare si sa fie ucis intr-un conflict de strada. Si poate ca acesta nu este inarmat si cu siguranta nu are pregatirea politistului. In final ceea ce ramane in urma unor astfel de evenimente este memoria respectivului. Se poate spune despre el ca a murit ca un erou, salvand vietile altora, sau, se poate spune despre el ca a supravietuit ca un criminal, suprimand viata unui nevinovat.

In SUA, intinderea prea mare a libertatilor tuturor, a dus la restrangerea exagerata a drepturilor oamenilor normali, a celor care nici nu detin arme si nici nu sunt certati cu legea. A celora care pur si simplu au ales sa fie normali.

Pe de alta parte, statele unite fac frecvent presiuni asupra altor state aflate in curs de dezvoltare pentru eliminarea oricaror stari de discriminare. Fac asta avand in ograda lor, probabil cea mai teribila forma de discriminare, cea bazata pe diferenta de culoare.

Nu am fost niciodata in SUA si am motivele mele pentru care sa nici nu-mi doresc sa ajung acolo candva. Insa, am cunostinte care au facut-o. Mai toti imi relateaza cam aceleasi situatii. Daca esti oprit undeva, in trafic, nu ai voie sa te misti in propria-ti masina. Nu ai voie s-o parasesti, nu ai voie sa faci niciuna dintre miscarile care nu ti-au fost permise anterior de catre politistul care se afla langa masina. Un al doilea politist te tinteste cu arma din spate. Iar , daca ai facut o miscare nepermisa, acesta te va impusca fara preget.

Acest gand ma infioara. Faptul ca exista in societate oameni periculosi, este suficient motiv pentru ca politia sa considere pe oricine periculos. Retineti, ma refer la o situatie in care sunt implicati, pe de o parte un cetatean normal, iar pe de cealalta o patrula de politie formata din doi agenti cu pregatire specifica si cu armament in dotare. Aceasta tara nu este una in care eu sa-mi doresc sa traiesc. Sunt sigur ca nu as supravietui foarte mult timp. Pentru ca eu consider ca ma pot da jos din masina mea ori de cate ori doresc sa fac asta. Si nici nu cred ca-mi pot limita miscarile la cele pe care mi le permite un angajat al statului, la salariul caruia contribui luna de luna pentru a ma proteja de raufacatori si nu pentru a ma impusca el insusi.

Practic, pentru ca nu poti controla infractionalitatea, impui un mod de a actiona prin care periclitezi intreaga populatie. Oricine poate fi dusmanul tau. In aceasta ecuatie in care avem politistul, infractorul si cetateanul obisnuit, cel din urma se afla in cea mai nefavorabila situatie. Cel pe care tu, organul de politie, trebuie sa-l protejezi. Infractorul este inarmat si poate riposta. Politistul este si el inarmat si are o pregatire specifica. Cetateanul obisnuit nu are nici arma si nici pregatire. De ce? Pentru ca nu-si doreste asta. Vrea sa traiasca o viata linistita fara sa-i fie calcata in picioare demnitatea de catre cei care sunt platiti sa-l protejeze.

Aceasta mentalitate o regasim si in alte parti ale lumii mai apropiate si noua, evident sub forme de exprimare mai blande.

Un exemplu banal il reprezinta acele limitatoare de viteza amplasate pe strazi in diverse zone, mai mult sau mai putin frecventate de copii. Pentru ca nu vrei sa controlezi fenomenul vitezei excesive, instalezi un obstacol care-i afecteaza in egala masura pe cei care incalca regulile, dar si pe cei care inteleg sa se conformeze lor. Ba mai mult, din experienta am observat ca cei care incalca regulile nu se lasa intimidati de aceste limitatoare si le traverseaza cu aceasi viteza mare. Cei care reduc viteza sunt tot cei care-si protejeaza autoturismele. Si acesta este un exemplu in care o masura adoptata in scop preventiv ii afecteaza intr-o masura mai mare tot pe cei care respecta normele.

Cu referire la subiectul expus mai sus, am aflat in aceasta seara, tot din presa, ca juratii unui alt stat din SUA, au decis sa nu inceapa urmarirea penala impotriva politistului care, in urma cu cateva luni, a impuscat mortal un alt tanar de culoare in varsta de 18 ani, neinarmat. Manifestatii au loc in mai multe state, oamenii afisand pancarte cu texte precum „Opriţi teroarea rasistă a poliţiei”, „Mâinile sus, nu trageţi” sau „Viaţa persoanelor de culoare contează”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s