“Acciza va fi ori aceeasi, ori schimbata” – Ioana Petrescu, Ministru de Finante


08.10.2014

Este foarte greu sa fii coerent atunci cand trebuie sa raspunzi unor intrebari desi tu nu ai nimic de spus. Ne-o dovedeste inca o data doamna Ministru de Finante Ioana Petrescu.

Imi este greu sa inteleg cum poate fi metoda de calcul a accizelor pe 2015 in acelasi timp si “foarte echitabila” pentru cei care o platesc, dar si favorabila bugetului de stat.

Imi imaginez acel grup de lucru, format deja de cateva saptamani, storcandu-si creierii in gasirea “celei mai echitabile” variante de calcul.

Desi regula de calcul a accizelor pentru anul urmator avea ca referinta cursul Euro din data de 1 Octombrie a anului curent, aceasta modalitate nu s-a respectat pentru anul 2014. Sunt semne ca nu se va respecta nici pentru 2015. De ce? Pentru ca Euro a avut pe 1 octombrie 2013, un curs mai mic decat in aceeasi zi a anului precedent si asta s-a repetat si anul acesta.

Guvernul Romaniei a demonstrat deja ca va schimba in timpul jocului metoda de calcul a accizelor ori de cate ori cea in vigoare va fi favorabila platitorului, datorita variabilelor luate in calcul. Deci, concluzionand, cu siguranta acesta nu pune pe primul loc in stabilirea accizei nici consecventa si nici corectitudinea modului de calcul fata de platitorul ei.

In plus, toate pomenile electorale aferente acestui an trebuie sa se regaseasca intr-un fel sau altul cu “-” in bugetul pe anul viitor.

Am convingerea ca formula de calcul ce va fi adoptata intr-un final va conduce la o acciza cel putin la nivelul celei actuale, daca nu mai mare. Insusi faptul ca este amanata aducerea ei in dezbatere publica pentru o data necunoscuta imi confirma convingerea. Motivele de amanare sunt evidente, doamna Petrescu are in spate un prim-ministru candidat la presedentie.

Cat despre formularea “Acciza va fi ori aceeasi, ori schimbata”, ne-a dat un indiciu concludent. Din multitudinea de optiuni posibile, au mai ramas doar acestea doua.

http://www.gandul.info/financiar/ministrul-de-finante-despre-modul-de-calcul-al-accizei-avem-un-grup-de-lucru-care-lucreaza-acciza-va-fi-ori-aceeasi-ori-schimbata-13370890

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s