Indemn la boicot


10.07.2012

D-le Tudor Popescu, observ ca se pierd din vedere doua aspecte foarte importante.

  1. Referendumul de fata reprezinta dreptul la optiune acordat opozantilor lui Traian Basescu si nu simpatizantilor. Opozantii au sansa de a “castiga” demiterea presedintelui, timp in care simpatizantii nu castiga nimic la final. Cei din urma l-au mandatat in 2008 pentru 5 ani, termen care inca nu a fost atins, deci nu au un motiv real de a se prezenta la vot. Traian Basescu se poate intoarce invingator pe 1 august la Cotroceni chiar si cu 9 milioane de voturi impotriva si 0 pentru. Atata timp cat voturile impotriva nu depasesc 50% + 1, procent castigat de TB in 2008, este insuficient chiar si dpdv logic pentru demiterea presedintelui ( procentul antipatizantilor nu-l depaseste pe cel al simpatizantilor). Retineti ca nu este o lupta intre doi sau mai multi contracandidati, care, in lipsa unui candidat preferat, poate deveni lipsita de motivatie (nu am ce alege, nu ma duc la vot). Este o situatie in care ai posibilitatea sa-ti demiti presedintele daca consideri ca nu mai corespunde functiei. Motivatia este maxima.
  2. Varianta de 50%+1 din electorii inscrisi pe lista ii dezavantajeaza pe sustinatorii presedintelui. Acestia sunt constienti de popularitatea extrem de scazuta a lui TB la momentul de fata.

Sistemul de 50%+1 din cei prezenti i-ar fi pus intr-o situatie clara. Mergem la vot si incercam sa fim mai multi decat ei (care pe care). Pe cand situatia actuala este foarte confuza pentru ei. Daca se prezinta la vot risca sa implineasca procentul care valideaza referendumul si implicit presedintele este demis. Nici sa stea acasa si sa spere ca nu se vor intruni conditiile validarii nu este foarte confortabil, avand cunostinta de valul de ura care este indreptat spre TB (justificat in mare masura dupa parerea mea). Asta daca nu luam in considerare un al treilea aspect in care “cineva” ar putea vota in locul lor.

Mentionez, desi nu este atat de important, ca nu am votat cu TB nici in 2004, nici in 2008, dar mi se pare nedemocratic modul in care este inlaturat acum de la conducerea statului.

http://www.gandul.info/puterea-gandului/lipsesti-si-castigi-9841265

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s